Trzeba pamiętać, aby zawsze alufolię lekko natłuścić, na przykład pędzlować olejem. Gdy brak pędzla, owijamy patyk gazą, gazę owiązujemy nitką, by nie spadła i używamy jej jak pędzla. W alufolii, podobnie jak szaszłyki, można piec jabłka, ziemniaki, buraki, faszerowane jarzynki, mięso różnego rodzaju, a także ciasteczka, słowem wszystko. Można alufolią przykrywać naczynie z jedzeniem. Wtedy brzeg plastykowego pudełka smarujemy białkiem i od razu przykrywamy aiufolią. Ta się przykleja i jedzenie nie tylko można wygodnie ze sobą nosić czy wozić, ale będzie świeże, bez zmian przez jedną dobę. Mięso w alufolii można piec na sucho, ale nieraz gospody nie lubią na brytfannę z paczuszką nalać trochę wody, aby miało co pracować w piekarniku i zbytnio nie wysuszało powietrza. Zawijając w alufolię produkty przygotowane do pieczenia trzeba pamiętać, aby zostawić trochę miejsca na oddychanie, to znaczy, że produkt nie może być oblepiony alufolią zbyt ciasno. A jak zawijać? Zawsze tak, aby soki, tłuszcze itd. nie wypłynęły z paczuszki. Francuzi lubią zawijać w papiloty lub zwijać alufolię nad produktem, niczym chusteczkę, czterema rogami do góry. Niemki mają opracowany cały system zawijania.
Inne wpisy:
Eksplorując piękno miłości: Pochwała różnorodności
Seksualność i erotyka są integralnymi częściami ludzkiego doświadczenia, które od wieków inspirowały twórców i badaczy. W miarę jak społeczeństwo ewoluuje, różnorodność i akceptacja stają...
Popularne wpisy:
Wielkanoc i Majówka – hotel w górach
Wielkanoc i Majówka w górach - czas pełen magii i możliwości odkrywania piękna natury. Czy warto wybrać hotel w górach na te wyjątkowe święta? Czy spędzając je tam, można odnaleźć spokój i radość? Dowiedz się więcej o tej niezwykłej kombinacji w naszym artykule.
Eksplorując piękno miłości: Pochwała różnorodności
Seksualność i erotyka są integralnymi częściami ludzkiego doświadczenia, które od wieków inspirowały twórców i badaczy. W miarę jak społeczeństwo ewoluuje, różnorodność i akceptacja stają...
Angielski Warszawa
Nauka języków obcych cieszy się od jakiegoś czasu coraz większym zainteresowaniem. Nic dziwnego, bo nasze kontakty ze światem systematycznie się poszerzają i dlatego też...