Człowiek uczy się przez całe życie – aby jednak nauka okazała się skuteczna i owocna, każdy z nas powinien poznać najbardziej odpowiednie dla siebie metody przyswajania wiedzy. Nie od dzisiaj wiadomo bowiem, że istnieją w tym zakresie daleko idące różnice pomiędzy poszczególnymi osobami. Niektórzy lubią się uczyć przy muzyce – innym jakikolwiek hałas całkowicie uniemożliwia skupienie. Pewne osoby preferują zapamiętywanie wzrokowe – inne z kolei najbardziej lubią czytać na głos daną partię materiału, bo wpływa to korzystnie na proces jego przyswajania. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że wiedza o tym, jak się uczyć, jest sama w sobie niezwykle cenna: może się nam przydać nie tylko w latach szkolnych i uczelnianych, ale także później. W warunkach dzisiejszego rynku pracy nauka trwa bowiem – jak zauważyliśmy na samym początku – przez całe życie. Czy się nam to podoba, czy nie, aż do emerytury będziemy musieli radzić sobie z przyswojeniem nowych faktów i umiejętności. Tylko od nas zależy, jaką jakość będzie miała owa nauka.
Inne wpisy:
Uniwersytet Rozwoju Częstochowa: Kształtowanie Przyszłości
Uniwersytet Rozwoju Częstochowa to jedna z najważniejszych instytucji edukacyjnych w Polsce. Jego historia i osiągnięcia w dziedzinie nauki, kultury i rozwoju społecznego stanowią inspirację...
Popularne wpisy:
Gabloty Muzealne: Przechodząca Historia i Wartość Kulturowa
W dzisiejszym artykule zajmiemy się fascynującym światem gablot muzealnych. Gabloty te, często nazywane również witrynami muzealnymi, stanowią nieodłączny element każdego muzeum. Pełnią one ważną...
Hostessy Katowice
Hostessy Katowice to niezwykle tajemnicze postacie, które nieustannie intrygują i fascynują. Ich obecność sprawia, że każde wydarzenie nabiera specjalnego charakteru i niezapomnianego uroku. Czym tak naprawdę jest Hostessy Katowice? Odpowiedź na to pytanie może być bardziej skomplikowana, niż się wydaje.
Inne warzywa
Przyspieszenia zbiorów przez uprawę w tunelu foliowym lub przykrycie folią perforowaną może mieć zastosowanie również w uprawie: cebuli z dymki, buraka ćwikłowego, fasoli szparagowej...






















