Trzeba pamiętać, aby zawsze alufolię lekko natłuścić, na przykład pędzlować olejem. Gdy brak pędzla, owijamy patyk gazą, gazę owiązujemy nitką, by nie spadła i używamy jej jak pędzla. W alufolii, podobnie jak szaszłyki, można piec jabłka, ziemniaki, buraki, faszerowane jarzynki, mięso różnego rodzaju, a także ciasteczka, słowem wszystko. Można alufolią przykrywać naczynie z jedzeniem. Wtedy brzeg plastykowego pudełka smarujemy białkiem i od razu przykrywamy aiufolią. Ta się przykleja i jedzenie nie tylko można wygodnie ze sobą nosić czy wozić, ale będzie świeże, bez zmian przez jedną dobę. Mięso w alufolii można piec na sucho, ale nieraz gospody nie lubią na brytfannę z paczuszką nalać trochę wody, aby miało co pracować w piekarniku i zbytnio nie wysuszało powietrza. Zawijając w alufolię produkty przygotowane do pieczenia trzeba pamiętać, aby zostawić trochę miejsca na oddychanie, to znaczy, że produkt nie może być oblepiony alufolią zbyt ciasno. A jak zawijać? Zawsze tak, aby soki, tłuszcze itd. nie wypłynęły z paczuszki. Francuzi lubią zawijać w papiloty lub zwijać alufolię nad produktem, niczym chusteczkę, czterema rogami do góry. Niemki mają opracowany cały system zawijania.
Inne wpisy:
Popularne wpisy:
Nawóz organiczny
Moda na zdrowy i proekologiczny tryb życia powoduje coraz większe zapotrzebowanie na produkty żywnościowe pochodzące z gospodarstw ekologicznych.
Obecnie coraz więcej rolników decyduje się na...
Pompy ciepła Mazowieckie
Pompy ciepła Mazowieckie - fascynująca technologia, która odmienia sposób, w jaki korzystamy z energii. Jakie korzyści przynosi oraz jakie są jej perspektywy na przyszłość? Czy warto rozważyć tę innowacyjną formę ogrzewania dla naszego domu?
Bluzeczki damskie
Bluzeczki damskie, czyli damskie bluzki - ponadczasowy element kobiecej garderoby. Jak zmieniały się trendy w ich projektowaniu i które wzory przeżyły próbę czasu? Czy warto inwestować w klasyczne modele czy zaszaleć z modnymi fasonami?





















